Novinky a komentáře

Úvod / Rady a tipy / Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek

Rubrika: Rady a tipy
Rodičovský příspěvek v roce 2015

Rodičovská dovolená a sní související rodičovský příspěvek bývají obvykle příčinou poklesu příjmu domácnosti. Z tohoto důvodu Vám nabízíme základní informace k rodičovskému příspěvku, aby jste si mohli vše dobře naplánovat, co Vás z pohledu finanční situace domácnosti čeká.

Nárok na výplatu rodičovského příspěvku

Rodičovský příspěvek (rodičovská) navazuje na mateřskou (oficiálně Peněžitá pomoc v mateřství). Pokud žena mateřskou nepobírala, má nárok na rodičovskou již ode dne narození dítěte. Rodičovskou vyplácí místní Úřad práce (ÚP), na který je potřeba se dostavit.O dávku je možné požádat až tři měsíce zpětně od data, kdy na dávku vznikl nárok.

PRAKTICKÁ RADA

Jakmile víte, že budete mít další dítě, upravte Váš rodičovský příspěvek tak, aby jste od státu získali co nejvíce. Výši RP je možné měnit každé 3 měsíce tak, jak Vám to právě vyhovuje. RP je v celkové výši 220 000 Kč a nemusí se povést jej vyčerpat celý.

Potřebné doklady

O rodičovskou se žádá pomocí formuláře „Žádost o rodičovský příspěvek“. K žádosti je potřeba ještě doložit potvrzení z ČSSZ o nároku na dávku, které ovlivňuje výši rodičovské. Dále je potřeba doložit kopii průkazu totožnosti (občanka) obou rodičů a rodný list dítěte. Nejpozději od konce následujícího měsíce po podání žádosti, začne ÚP vyplácet rodičovskou. Není nutné, aby se na ÚP dostavila žena osobně. Stačí, když vše vyřídí otec dítěte.

Finanční rezervyMožnost přivýdělku na rodičovské

U rodičovské je jedno, jestli pracujete nebo ne. Důležité je pouze to, aby bylo o dítě řádně postaráno a mělo zajištěnu celodenní péči. O dítě se může postarat babička, najatá chůva, otec dítěte, je to jedno. Pokud by ovšem mělo být dítě mladší dvou let v předškolním zařízení (jesle, školka), může tak být umístěno pouze na 46 hodin měsíčně. Pokud by dítě muselo navštěvovat speciální zařízení pro zdravotně postižené, je tato doba rozšířena na 4 hodiny denně. Při splnění těchto podmínek je možné pracovat na plný úvazek nebo podnikat.

Výše rodičovské

Celková výše rodičovské, kterou žena může inkasovat je 220 000 Kč. Žena si sama určuje způsob výplaty rodičovské v rámci daných mantinelů:

  • minimální délka je 19 měsíců, to odpovídá 11 500 Kč
  • maximální doba rodičovské je 4 roky, to odpovídá cca 4 500 Kč
  • výše měsíčního příspěvku nemůže být vyšší než 70% z 30 násobku Denního vyměřovacího základu (DVZ)
  • způsob vyplácení rodičovské lze měnit každé 3 měsíce

Pokud si ovšem žena ani otec nehradili nemocenské pojištění, není možné si určit režim výplaty rodičovské, Zde platí jediný možný způsob. Nejdříve bude 6 měsíců vypláceno 7 600 Kč a poté ostatní měsíce 3 800 Kč. Tento způsob výplaty není možné změnit ani v případě očekávání dalšího dítěte.

Narození dalšího dítěte

Pokud by žena měla nastoupit na další mateřskou dříve, než dočerpá celou rodičovskou ve výši 220 000 Kč, je možné rodičovskou navýšit (maximálně na 11 500 Kč a 70 % 30 násobku DVZ), aby bylo možné vyčerpat co nejvíce. Nevyčerpaná rodičovská zůstává státu.

Jelikož je rodičovská ve většině případů kratší než mateřská, vyplatí se upřednostnit mateřskou i za cenu nevyčerpání rodičovské.

Otec dítěte na rodičovské

Otec může pobírat rodičovskou v případě že splňuje stejné požadavky jako žena. Pokud byl účastníkem nemocenského pojištění, může si také určit způsob výplaty rodičovské

Pozn.: použitý obrázek v textu je z knihy Jak ovládnout své peníze – Finanční poradenství pro každého
Zdroj informací: www.mpsv.cz
Líbil se vám tento příspěvek? Doporučte jej svým přátelům.
Lukáš Urbánek
Jeden z prvních držitelů prestižního certifikátu European Financial Planner - EFP v rámci ČR. Dlouhodobě se věnuje finančnímu poradenství a se svými klienty spolupracuje již od roku 1999. Ve své kanceláři se zaměřuje především na komplexní finanční poradenství, to znamená, že klientům sestavuje Finanční plán, který je návodem na to, jak si nejlépe pořídit nové bydlení, jak najít rezervy v domácím rozpočtu a vytvářet si rezervy, jak se vyhnout propadu životní úrovně v případě nenadálých situací či odchodu do penze, jak efektivně a bezpečně investovat... Více
Další příspěvky
Kontaktujte nás

Pokud si chcete sjednat schůzku, nebo se jen na cokoliv zeptat, neváhejte a napište nám.